Eticheta Anvelope - Eticheta UE Noua din 2021 - Vadrexim.ro
Comenzi telefonice 0730 710 764
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI
+1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute

Eticheta Anvelope - Eticheta UE Noua din 2021

 

Eticheta anvelope UE noua incepand cu 01.05.2021

 

Uniunea Europeană s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge o neutralitate climatică până în 2050. Reducerea emisiilor de CO2 emise de transportul rutier are un rol major în îndeplinirea acestor obiective.

Alegerea unor anvelope cu clasă de eficiență mai bună din punct de vedere al consumului de combustibil poate contribui la reducerea emisiilor generate de transport. Pentru a ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză, UE introduce un nou sistem de etichetare pentru anvelope, care intră în vigoare de la 1 mai 2021.

Noua Etichetă pentru anvelope le va permite consumatorilor din UE să aleagă anvelope cât mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, ceea ce duce la reducerea semnificativă a costurilor de transport și a emisiilor de CO2 atât pentru utilizatorii finali, cât și pentru cei comerciali. Siguranța rutieră poate fi îmbunătățită prin creșterea aderenței pe carosabil umed, în timp ce informațiile privind nivelul de zgomot contribuie la reducerea poluării fonice generate de trafic.

Până în prezent, coeficienții legați de proprietățile necesare în condițiile iarnă agresivă lipseau. Rolul etichetei este de a îndruma și informa șoferii către anvelope mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, mai sigure și mai silențioase. Noua etichetă va intra în vigoare în luna mai a anului 2021. Până de curând, nu se putea face o distincție foarte clară între anvelopele de iarnă proiectate pentru diferite condiții de drum.

 

Eticheta anvelope UE noua

 

1. Noua etichetă UE pentru anvelope

-Noul regulament include prevederi și pentru anvelope pentru autobuze și camioane (anvelope din clasele C1, C2, C3)

-Informații suplimentare (identificator al tipului de anvelopă )

-În plus față de eticheta standard, la anvelopele de iarnă există opțiuni pentru includerea simbolurilor pentru condiții dificile de iarnă (3PMSF) și/sau aderență în condiții de îngheț (numai pentru anvelopele C1)

-Clase de zgomot: ABC înlocuiește undele sonore.

-O nouă ierarhie a claselor inferioare de pe etichetă: D este noul E; Clasa D nu mai este necompletată (numai pentru anvelopele C1 și C2); F și G se îmbină pentru a forma E.

-Codul QR pentru fiecare identificator de tip de anvelopă cu link către baza de date UE privind produsele (EPREL).


2. Fișa cu informații despre produs

Noua fișă cu informații despre produs (FIP) este generată în baza de date EPREL , pe baza informatiilor adunate de la distribuitorii de anvelope .     

Fișa include:

  • informații afișate pe eticheta UE sub formă de tabel
  • Data începerii producției
  • Data încheierii producției (se va adăuga de către producător, când se cunoaște)

 

Fisa informatii produs la anvelope

 

3.  Baza de date EPREL

EPREL – Baza de date europeană a produselor pentru etichetarea energetică (European Product Registry for Energy Labelling) Obiectivul principal: Consumatorii vor putea să caute etichete energetice și fișe cu informații despre un produs anume în baza de date a produselor. Prin codul QR afișat pe nouă etichetă UE pentru anvelope, consumatorii vor putea să acceseze informațiile despre anvelopa respectivă și să descarce informațiile relevante.

Furnizorii (producători, importatori și reprezentanți autorizați) trebuie să își înregistreze anvelopele înainte de a la pune la vânzare pe piața europeană.

Furnizorii pot înregistra articolele începând cu 12 octombrie 2020.

Consumatorii vor putea accesa baza de date EPREL începând cu 1 mai 2021. Această bază de date va fi accesibilă prin intermediul unei platforme online.


4. De luat in considerare

Rolul (obligația)  distribuitorilor de anvelope, începând cu 1 mai 2021, este să se asigure că:

- La punctul de vânzare, eticheta de pe anvelope este clar vizibilă. Fișa cu informații despre anvelopă trebuie să fie accesibilă (în format digital) și furnizată în formă tipărită la cerere. În situația în care anvelopa nu este expusă fizic în magazin și în cel în care anvelopa se comercializează online sau pe distanțe lungi, informațiile trebuie să fie furnizate în format digital.

- Când se vinde o anvelopă care este parte dintr-un lot care include cel puțin o altă anvelopă identică, eticheta și fișa cu informații despre produs trebuie să fie accesibile (în format digital) și furnizate la cerere.

- În reclamele vizuale sau în alte materiale promoționale, informațiile de pe eticheta pentru anvelope trebuie să fie accesibile - în format digital sau tipărit - ori de câte ori se listează sau expune un anumit tip de anvelopă. Într-o listă de produse, simbolurile care indică performanța și clasele/valorile indicate pe etichetă sunt suficiente.

 


Sursa: goodyear.eu, conti-online.ro, bestride.ro, Autocarnet Blog