![]() |
Dotarea unui automobil cu un set de anvelope vară de top reprezintă cea mai bună alegere dacă se dorește ca circulația pe drumurile publice să se facă în condiții de securitate maximă, cu un confort cât mai sporit pentru toți participanții la trafic. Deși prima alegere pare să fie îndreptată către achiziționarea unui set de cauciucuri ieftine, aceasta se dovedește, de cele mai multe ori, a fi o decizie greșită, deoarece ele nu vor excela la niciun capitol, de exemplu, în ceea ce privește distanța de frânare, manevrarea autovehiculului, rezistența la uzură, eficiența în consumul combustibilului și zgomotul produs în timpul rulării.
Din această cauză, cei ce trebuie să-și doteze automobilul cu anvelope de vară ar trebui să cerceteze cu atenție rezultatele testelor făcute de diferite organizații automobilistice din Europa și să le aleagă pe cele potrivite, lăsând criteriul prețului mai jos în lista celor folosite.
În articolul de mai jos veți descoperi care sunt caracteristicile de care trebuie să se țină cont în alegerea unui set nou de anvelope de vară și care sunt cei mai buni producători la nivel mondial, din lista cărora se pot face alegerile corecte.
Cuprins:
1. Cele mai bune anvelope de vară - Caracteristici de ținut cont
1.1. Distanța de frânare pentru cele mai bune anvelope de vară
1.2. Stabilitate pe șosea pentru cele mai bune anvelope de vară
2. Cei mai buni producători de anvelope de vară
2.1. Cele mai bune anvelope de vară Pirelli
2.2. Cele mai bune anvelope de vară Michelin
2.3. Cele mai bune anvelope de vară Continental
2.4. Cele mai bune anvelope de vară Nokian
2.5. Cele mai bune anvelope de vară Goodyear
3. Cum se aleg cele mai bune anvelope de vară
Piața anvelopelor de vară este suprasaturată de mii de modele aparținând sutelor de producători existenți, ceea ce poate face dificilă alegerea unora potrivite. Totuși, această opțiune poate fi făcută în deplină cunoștință de cauză. Practic, ar trebui să se țină cont de caracteristicile fiecărei anvelope, înscrise pe eticheta și pe latura ei, sub forma unor înșiruiri de litere și cifre, care exprimă cât de performantă este:
Alte caracteristici în acest sens sunt rularea pe pană, rezistență la sarcini sporite etc.
Unul dintre elementele esențiale, pe care anvelopele trebuie să-l asigure, este distanța de frânare cât mai scurtă, indiferent de starea căii de rulare. Asociațiile de automobiliști realizează periodic teste independente, în care se măsoară acest parametru. Pentru a se obține un rezultat cât mai corect, cauciucurile testate sunt folosite în împrejurări similare, pe același tip de mașină și pe același tip de șosea. Testarea se face atât pe suprafețele acoperite cu asfalt uscat, cât și pe asfaltul umed.
O altă caracteristică testată se referă la stabilitatea maximă a automobilului la manevrarea pe diferite tipuri de șosele, mai ales în condiții umede, atunci când pe șosea există o cantitate sporită de apă. Cele mai bune anvelope de vară vor reuși cu succes să îndepărteze apa de sub ele, prin intermediul canelurilor special create în acest sens, și vor evita în acest fel apariția acvaplanării, ceea ce ar putea duce la pierderea controlului automobilului dacă între pneuri și șosea există o peliculă considerabilă de apă.
La nivel mondial activează un număr impresionant de producători de pneuri, considerate a fi una dintre cele mai vândute mărfuri. Dintre aceștia se remarcă branduri ce au arătat de-a lungul timpului că sunt preocupate să ofere clienților produse de cea mai bună calitate, care încorporează cele mai noi inovații în domeniul siguranței auto. În cei peste 100 de ani de istorie a industriei de pneuri au fost câteva momente importante, ce merită a fi menționate, cum ar fi introducerea primului cauciuc pneumatic, a cauciucului sintetic, realizarea primei anvelope de tip tubeless (fără cameră) sau a cauciucurilor de tip RunFlat, ce pot rula în condiții de siguranță, chiar dacă au suferit vreo pană.
Istoria firmei Pirelli a început în 1872, când Giovanni Battista Pirelli a întemeiat o mică fabrică producătoare de articole de cauciuc. Primele pneuri produse au fost cele destinate bicicletelor, iar din 1901 compania a început să le producă și pentru mașini. În prezent, firma este una dintre cele mai mari din lume, produsele ei fiind utilizate în toate domeniile de activitate, inclusiv în echiparea mașinilor de Formula 1.
Dintre anvelopele acestui brand se remarcă produsele care echipează mașinile vara, din gama P ZERO, fabricate în peste 300 de mărimi. Ele au obținut scoruri foarte bune la frânarea și manevrabilitatea pe drum uscat și scoruri medii spre bune la frânarea pe carosabil umed și la acvaplanarea transversală și longitudinală. Un plus remarcat de către specialiști a fost zgomotul exterior redus.
Brandul Michelin a apărut în apărut în 1889, când frații Andre și Edouard Michelin au întemeiat o companie specializată în producerea mingilor de cauciuc. Pătrunderea în domeniul anvelopelor este făcută întâmplător în anul 1891, atunci când frații Michelin au fost nevoiți să muncească din greu, câteva ore, pentru a schimba anvelopa deteriorată a unei biciclete. Acest lucru i-a determinat să inventeze și să patenteze anvelopa demontabilă, care a devenit standard pentru toate autovehiculele ce rulează în lume, în prezent.
Compania s-a remarcat prin introducerea de inovații de top, cum ar fi introducerea pneului radial, mult mai manevrabil și mai durabil, sau a cauciucului cu rezistență redusă la rulare, care îmbunătățea considerabil consumul de combustibil. Firma Michelin a ajuns cea mai mare producătoare de anvelope, produsele lor fiind montate pe majoritatea automobilelor câștigătoare în raliurile sportive.
Gama Michelin Pilot Sport 4S s-a comportat exemplar în testele realizate în anul 2020, în Europa, remarcându-se la virajele pe drumurile umede și uscate, la frânarea pe drum uscat și la manevrabilitatea pe carosabilul umed. În majoritatea testelor, gama s-a situat pe primele locuri, obținând la final un onorabil loc 3 din peste 600 anvelope testate. Gama Pilot Sport 4S este disponibilă în 145 de mărimi de la 215 / 35 R18 până la 355 / 25 R21.
Compania Continental AG a fost fondată în anul 1871 și fabrica inițial anvelope solide pentru trăsuri și biciclete. În 1892 a început să producă primele pneuri pneumatice din Germania, compania devenind celebră în anul 1901, când o celebră întrecere auto desfășurată în sudul Franței este câștigată de un automobil dotat cu astfel de cauciucuri senzaționale, produse de Continental.
Printre inovațiile timpurii se numără anvelopele profilate (1904) și pneurile cu cord metalic rigid. Performanțele produselor sunt demonstrate și de faptul că sunt primele din lume aprobate pentru rularea la viteze de până la 360 km/h. În prezent firma are aproximativ 250000 de angajați în 59 țări de pe întreg Globul.
Gama Sport Contact 6 este disponibilă în 164 de mărimi. A ocupat în cele mai multe teste locul 1, descurcându-se extraordinar de bine, atât la frânarea pe drum umed și uscat, cât și la manevrabilitate și zgomot exterior.
Brandul Nokian activează pe piață din 1898, când o companie finlandeză începe să fabrice diferite articole din cauciuc, printre care pneuri de bicicletă. După anul 1900 au început să se facă și pneuri pentru autoturisme. Firma se remarcă la nivel internațional prin producerea în 1934 a primelor anvelope de iarnă din întreaga lume. Deși acest tip reprezintă vârful de gamă al brandului, nici produsele de vară nu sunt neglijate, remarcându-se printr-un raport calitate - preț excelent și oferind caracteristici excelente, fără a fi necesare investiții imense.
Gama Nokian PowerProof este disponibilă în 52 de mărimi, de la 205/50 R17 până la 275/35 R20. Anvelopa este situată în clasa A de eficiență la parcurgerea drumurilor umede, obținând scoruri excelente la frânarea și manevrabilitatea pe carosabilul uscat.
Compania Goodyear își are începuturile în anul 1898, când Frank Seiberling a întemeiat o fabrică de produse din cauciuc, ce purta numele celebrului descoperitor al vulcanizării. După doar 20 de ani de existență, firma a devenit cel mai mare producător de pneuri din lume, poziție pe care a ocupat-o vreme îndelungată, situându-se, și în prezent, pe primele locuri. Printre inovațiile introduse de inginerii Goodyear se numără anvelopele de tip RunFlat și tehnologia Sound Confort ce reduce semnificativ zgomotul prin utilizarea unui strat de spumă absorbantă fonic.
Gama Eagle F1 Asymmetric 5 se remarcă prin manevrabilitatea excelentă pe drum umed, prin eficiența consumului de combustibil și printr-un zgomot exterior foarte scăzut. În anul 2020 această gamă s-a situat pe un onorabil loc 4 din peste 600 de anvelope de vară testate și este disponibilă în 96 de mărimi, de la 205/40 R17 până la 315/30 R22.
Alegerea celor mai bune anvelope vara in 2023 trebuie să fie făcută cu multă atenție, în cunoștință de cauză, după o investigare atentă a ofertelor disponibile. Ele pot fi întâlnite în mediul online, acolo unde există o cantitate impresionantă de informații legate de performanțele fiecărei anvelope în parte. Importantă este consultarea clasamentelor rezultate în urma testelor independente făcute de asociații automobilistice celebre, din Germania, Italia etc.
De asemenea, alegerea trebuie să se facă în funcție de următoarele elemente:
În concluzie, pentru a alege cele mai bune anvelope de vară in 2023, este nevoie de o documentare atentă si reprezintă una dintre obligațiile persoanelor interesate să conducă în siguranță pe drumurile publice și să profite de toate caracteristicile tehnice deosebite ale autoturismelor personale. O mașină de top, dotată cu pneuri de slabă calitate, nu va reuși niciodată să se ridice la nivelul așteptărilor.
Surse foto: Shutterstock.com; ro.pinterest.com, automarket.ro