Care este DURATA de viata a unei anvelope? - Vadrexim.ro
Comenzi telefonice 0730 710 764
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI
+1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute

Care este DURATA de viata a unei anvelope?

 

 

Care este DURATA de utilizare a unei anvelope?

 


Sunt situatii in care circulati cu masina foarte putin... sa spunem in jur de 4000 Km pe an. Intrebarea este: pana cand puteti utiliza acele anvelope in conditii de siguranta, care este durata de viata a unei anvelope? Pana cand parcurgeti intre 40 si 60 mii Km? Evident ca nu e posibil acest lucru... asta ar insemna sa le tineti pe masina 10 - 15 ani!

Pe parcursul utilizarii, cauciucul este afectat atat de conditiile meteo si cat si de cele de utilizare. In general, durata de utilizare a unei anvelope noi, montata pe autovehicul, este in jur de 5 ani, fara a se depasi insa 10 ani de la data producerii anvelopei, data ce o regasim in DOT-ul anvelopei. Dupa aceasta perioada folosirea anvelopei, indiferent de anotimp, devine nesigura si poate pune in pericol siguranta dumneavoastra si a celorlati participanti la trafic. Utilizarea unui cauciuc vechi creste pericolul de explozie foarte mult, in timp ce rezistenta sa scade din cauza deteriorarii calitatii materialelor din care este fabricat, stratul superficial de pe banda de rulare deteriorandu-se in mod accelerat odata cu trecerea timpului.

 

Durata utilizare anvelope - Vadrexim.ro

 

Durata de utilizare a unei anvelope iarna sau anvelope vara depinde si de alti factori, cum ar fi: gradul de uzura, suprafata pe care rulati, stilul de condus, etc. Unii dintre conducatorii auto, pornesc de la ideea ca o anvelopa de iarna se va uza mult mai repede decat o anvelopa de vara, asta numai in situatia in care o folosesc si vara. In cazul unor anvelope de iarna profilele canalelor de evacuare a apei de pe banda de rulare sunt mult mai adanci, iar numarul de lamele este mai mare. Astfel anvelopa de iarna nu se va uza mai repede daca este folosita doar in anotimpul rece, ci se va uza la fel ca un cauciuc de vara, si acesta la randul lui utilizat corespunzator.

Aderenta pe carosabil umed in anotimpurile reci este aproape de 2 ori mai mica fata de o suprafata uscata, iar pe carosabilul acoperit cu zapada aderenta scade de aproximativ 4 ori fata de o suprafata uscata. De aceea, pentru a pastra o aderenta buna in orice conditii de drum de iarna (zapada, umed, polei) recomandarea noastra este ca anvelopele de iarna sa fie inlocuite cu alte anvelope de iarna noi atunci cand adancimea profilului de pe calea de rulare scade sub 4 mm.

 

Imbatranire anvelope - Vadrexim.ro

 

In concluzie, daca jantele de pe autovehicul se pot utiliza in cele mai multe cazuri cam tot atata timp cat si autovehiculul, durata de viata a anvelopelor este mult mai mica, anvelopele trebuie schimbate chiar daca in 5 ani de utilizare acestea nu au ajuns la limitele de uzura marcate de producatori pe banda de rulare. In multe situatii, la o privire mai atenta veti putea observa cu ochiul liber semne de "imbatranire" ale anvelopei - mici crapaturi pe flancuri sau la imbinarea dintre anvelopa si janta. Pentru siguranta dumneavoastra nu cumparati si nu utilizati anvelope second-hand daca acestea au o vechime mai mare de 5 ani de la data fabricatiei!