Acvaplanarea - Un PERICOL REAL si invizibil pentru soferi!
Comenzi telefonice 0730 710 764
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI
+1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute
+24 ANI DE EXPERIENTA +200.000 CLIENTI +1.000.000 ANVELOPE & JANTE Vandute

Acvaplanarea - Un PERICOL REAL si invizibil pentru soferi!

 

 

Acvaplanarea - Un PERICOL REAL si invizibil pentru soferi

 


Acvaplanarea sau hidroplanarea este un fenomen care apare in timpul rularii pe carosabil ud in momentul in care apa dintre anvelopa si suprafata carosabila nu poate fi inlaturata. Lucrurile decurg in felul urmator: pelicula de apa se strange in partea din fata a anvelopei, presiunea din anvelopa este invinsa de presiunea apei iar din acel moment se pierde contactul cu solul.

Consecintele sunt dintre cele mai periculoase si anume: rotile incep sa alunece, se pierde controlul acceleratiei, al franarii si al directiei. In acest punct masina derapeaza, ajunge sa se rasuceasca si de aici se poate crea un intreg lant de situatii extreme de periculoase.

Pentru a prevenii aparitia acestui fenomen este indicat sa verificam periodic anvelopele si presiunea lor. O valoare scazuta a presiunii creste riscul aparitiei acvaplanarii iar in situatia in care aceasta valoare este mai mica cu 30% fata de valoarea recomandata, riscul de a intampina aceasta problema creste foarte mult.

De asemenea, trebuie verificata uzura si adancimea profilului. Fie ca vorbim despre anvelope vara, fie ca vorbim despre anvelopele de iarna, o anvelopa noua cu adancime de profil mare va elimina o cantitate mai mare de apa decat o anvelope ajunsa la limita de uzura. Anvelopele cu un grad ridicat de uzura amplifica riscul acvaplanarii mai ales in situatia in care pelicula de apa este mai adanca.

 

Acvapanarea un pericol - Intra pe vadrexim.ro

 

O cauza importanta de aparitie a acvaplanarii este si viteza mare de deplasare pe un carosabil ud. In astfel de situatii trebuie neaparat redusa viteza mai ales la trecerea peste ochiurile de apa.

Datorita noilor tehnologii in domeniu si investitiilor masive care se fac in cercetare, canalele din banda de rulare si forma amprentei la sol pot impiedica acvaplanarea. Cei mai mari producatori in domeniu au proiectat si testat cu succes anvelope cu un grad inalt de protectie in prevenirea aparitiei acestui fenomen.

O astfel de anvelopa cu performante inalte pe teren umed a dezvoltat producatorul de anvelope Michelin care prin Anti Surf System ofera aderenta optima pe carosabil umed.

Riscul acvaplanarii apare la majoritatea anvelopelor in situatia rularii pe carosabil acoperit cu apa. Michelin, prin tehnologia  'Anti Surf System’ ofera o anvelopa care poate sparge pelicula de apa, pastrandu-si aderenta. Forma rotunjita a umarului ofera anvelopelor MICHELIN Pilot Sport 3 posibilitatea de a sparge pelicula de apa, impiedicand astfel acvaplanarea, in timp ce amprenta la sol ramane neschimbata.

 

Sursa: michelin.ro